----------------Pages---------------

Jun 6, 2012

Cheese Tart Resepi

  Bahan-bahan

  • Bahan untuk Sweet Pastry:-
  • 125 gm mentega / margerin
  • 60 gm gula aising
  • 1 biji telur (gred B) saiz sederhana besar
  • 240 gm tepung gandum
  • Bahan untuk Cheese Filling(inti):-
  • 250 gm cream cheese
  • 50 gm gula aising
  • 20 gm mentega (lembutkan)
  • 1/2 sudu besar perahan lemon
  • 1 biji telur (gred B)
  • Blueberry pie filling

Cara-cara

  1. Panaskan ketuhar pada suhu 180 C.
  2. Untuk membuat sweet pastry: -pukul mentega/marjerin dan gula aising sampai creamy. masukkan telur, pukul lagi. Selepas itu masukkan tepung. Gaul hingga membentuk doh. Tekankan doh tadi ke dalam bekas tart. Tekan kedalam kemas-kemas. Trim tepinya dengan batang sudu atau pisau. Bakar pada suhu 180 C untuk 15-20 minit. Tunggu sejuk dulu baru keluarkan daripada acuan tart.
  3. Untuk membuat cheese filling: -pukul cream cheese, mentega dan gula aising till fluffy. Akhir sekali masukkan telur dan perahan lemon, pukul.
  4. Sendukkan cheese filling tadi kedalam piping bag dan pipekan kedalam doh tart yang sudah dibakar tadi. Hiaskan diatas dengan blueberry filling dan susun diatas dulang pembakar dan bakar pada suhu 180 C selama 10 minit atau filling tadi nampak macam kering sedikit. 
Sumber:[http://www.myresipi.com/top/detail/3776]

Jun 5, 2012

Cheese Tart

Cheese tart 50 pcs (1 box) RM40.00.

Penat oooo (muncungkan mulut sebut ooo) nak gentel kulit tart nie, nak bancuh dohnye senang tapi nak buat shape yang cantik sangat mencabar, lebih-lebih lagi dak yan (Dayan) my son merengek nak mengacau..emmm sabar je la. Tapi kalau u all nak senang boleh beli kulit dia kat kedai bakery...make sure halal kadang-kadang kita tak tau sumbernye..lagi satu order je kat i...he3...Tapi untuk mereka yang nak order kena bagi tau awal sekurang-kurangnye 2 hari..pasai nak gentel kulitnye sangat mencabar. Contoh mesinyer seperti gambar nie...

Anda juga berminat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...