Bahan-bahan ( loyang 9 in (tinggi 3in) )
- 250gm butter
- 1 cawan gula castor
- 1 cawan gula perang
- 4 biji telur (A)
- 1 sudu teh esen vanila
- 1 cawan susu segar suam
- 1 1/4 cawan tepung naik sendiri
- 3/4 cawan serbuk koko
- Utk choc ganache:
- 150gm coklat masakan
- 1 sudu besar susu pekat
- 1/4 cawan air panas
- 1 sudu besar butter
Cara-cara
-
Griskan loyang dgn butter dan tepung dan panaskan kukusan. Ayak tepung bersama serbuk koko.
-
Pukul butter bersama gula castor dan gula perang hingga kembang. Masukkan esen vanila dan pukul lg.
-
Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul hingga gebu dan kembang.
-
Masukkan susu dan tepung yg diayak secara selang seli dan guna kaedah kaup balik hingga adunan sebati
-
Masukkan kedalam loyang dan tutup loyang dgn aluminium
foil. Kukus selama 1 1/2 jam. Bila sejuk barulah diletak atas pinggan
kek dan hiaskan dgn choc ganache.
-
Untuk membuat choc ganache: masukkan coklat masakan yg
dipotong kecil2, susu pekat dan air panas kedalam periuk dan masaklah
cara double boiler hingga cair. Padam kan api dan masukkan mentega.
Kacau hingga mentega cair.
-
Curahkan atas kek yg dah sejuk dan hiaskan mengikut cita
rasa masing2. Kek ini lebih sedap dimakan jika dah disejukkan dalam
peti ais.
-
Tip: Untuk menghasilkan permukaan kek yg cantik bila
kita curahkan choc ganache, terlangkupkan bahagian atas kek keatas
pinggan. Biar bahagian bawah kek yg duk kat atas.
Terima kasih My Resepi: http://www.myresipi.com/top/detail/3924
No comments:
Post a Comment