----------------Pages---------------

Nov 15, 2010

Resepi Kek Pisang, cubala buat !

KEK PISANG MARBLE
31 januari 2011


Dalam tengah-tengah sarat mengandung anak keempat, aku gagahkan juga kudratku untuk mencuba kek pisang marble ini, setelah terliur melihatnya di blog 1001 Cerita 1001 Rasa . Rasa kek ini sangat sedap setelah dimarblekan dengan coklat paste. Cubalah resepi ini sebab bahan-bahannya sangat simple dan mudah untuk membuatnya. Terima kasih kepada tuan resepi yang sudi berkongsi ye...

KEK PISANG MARBLE

· 150g pisang emas - dilecek

· 180g tpg gandum

· 180g gula halus /gula icing

· 3 biji telor

· 120ml minyak masak

· 1 sudu teh ovelate

· 1 sudu teh soda bikabonat

· 1 sudu teh baking powder

· secubit garam


CARA-CARANYA:

1. campur semua bahan di atas dan putar dengan mixer hingga sebati dan adunan nampak putih

2. masukkan kedalam loyang yang digris dengan minyak masak, bakar 180 darjah selama 40 - 50 minit

3. pastikan adunan separuh loyang kerana kek biasanya naik sekali ganda.


*Untuk memdapatkan corak marbel coklat seperti ini, bahagi 2 adunan sama banyak, Satu... campur ngan serbuk koko dlm 3 sudu besar dan 1 sudu besar coklat emulco. Kacau rata. Satu lagi... adunan asal. Sudukan sesenduk2 dalam loyang berselang seli dengan adunan coklat dan yang asal.


No comments:

Anda juga berminat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...