Bahan-bahan ( loyang 9 in (tinggi 3in) )
- 250gm butter
              
- 1 cawan gula castor
              
- 1 cawan gula perang
              
- 4 biji telur (A)
              
- 1 sudu teh esen vanila
              
- 1 cawan susu segar suam 
              
- 1 1/4 cawan tepung naik sendiri
              
- 3/4 cawan serbuk koko
              
- Utk choc ganache:
              
- 150gm coklat masakan
              
- 1 sudu besar susu pekat
              
- 1/4 cawan air panas
              
- 1 sudu besar butter
              
 
Cara-cara 
- 
                
                
                Griskan loyang dgn butter dan tepung dan panaskan kukusan. Ayak tepung bersama serbuk koko.
                
              
- 
                
                
                Pukul butter bersama gula castor dan gula perang hingga kembang. Masukkan esen vanila dan pukul lg.
                
              
- 
                
                
                Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul hingga gebu dan kembang.
                
              
- 
                
                
                Masukkan susu dan tepung yg diayak secara selang seli dan guna kaedah kaup balik hingga adunan sebati
                
              
- 
                
                
                Masukkan kedalam loyang dan tutup loyang dgn aluminium 
foil. Kukus selama 1 1/2 jam. Bila sejuk barulah diletak atas pinggan 
kek dan hiaskan dgn choc ganache.
                
              
- 
                
                
                Untuk membuat choc ganache: masukkan coklat masakan yg 
dipotong kecil2, susu pekat dan air panas kedalam periuk dan masaklah 
cara double boiler hingga cair. Padam kan api dan masukkan mentega. 
Kacau hingga mentega cair.
                
              
- 
                
                
                Curahkan atas kek yg dah sejuk dan hiaskan mengikut cita
 rasa masing2. Kek ini lebih sedap dimakan jika dah disejukkan dalam 
peti ais.
                
              
- 
                
                
                Tip: Untuk menghasilkan permukaan kek yg cantik bila 
kita curahkan choc ganache, terlangkupkan bahagian atas kek keatas 
pinggan. Biar bahagian bawah kek yg duk kat atas. 
 Terima kasih My Resepi: http://www.myresipi.com/top/detail/3924 
 
 
No comments:
Post a Comment